Actualitat Diària
LA UNIÓ acull positivament el posicionament del Ministeri d’Agricultura anunciat aquest dijous en Conferència Sectorial lligant la figura del llaurador genuí beneficiari de la PAC a un mínim de rendes agràries, però recorda que queda molt debat per davant fins que arribe la vertadera Reforma de la PAC, sobretot del règim de xicotets llauradors per la seua importància quant a externalitats positives.
La definició del llaurador genuí que LA UNIÓ ve reclamant amb intensitat en les discussions de la Reforma coincideix amb la intenció del MAPA de vincular-lo a un percentatge mínim de renda procedent d’aquesta activitat. També valora la inclinació a imposar el límit màxim de 100.000 euros per explotació, encara que LA UNIÓ aposta per rebaixar-lo a 60.000 euros per la seua baixa incidència en els perceptors valencians.
LA UNIÓ considera que són dos elements bàsics per a reequilibrar els pagaments, però de moment posa l’anunciat pel ministre en quarantena. “Abans de res haurem d’examinar les propostes i sol·licitarem a la consellera Mireia Mollà una reunió ja per a conéixer-les detalladament, tant les propostes del Ministeri com el posicionament final de la Conselleria, que s’allunya dels acords amb el sector el passat 6 de juliol” aclareixen, “però si confirmem que el Ministeri està disposat a canviar coses, hi ha espai per a treballar a millorar la PAC beneficiant als llauradors i ramaders professionals”.
Segons l’organització, la vigent fórmula de llaurador actiu no ha servit de filtre i la major part dels 173.000 beneficiaris que han eixit del sistema en aquests anys es deu a l’expulsió dels perceptors de menys de 300 euros per raons de simplificació administrativa i que ha afectat de ple al sector agrari valencià, sent molts d’ells professionals de sectors sense drets històrics.
L’organització insisteix en aquest punt: “És en els professionals del sector en qui es pot i s’ha d’invertir per a comptar amb un model agrari productiu i sostenible, perquè són els que tenen vocació de quedar-se en l’activitat i en el territori” assenyalen.
D’altra banda, LA UNIÓ assenyala que el règim de xicotets productors s’ha d’estudiar encara amb deteniment; però comparteix el principi de no excloure a determinats col·lectius, que poden tindre un component social important en el medi rural, i que segurament tenen un impacte molt limitat en el repartiment d’ajudes, tal com són la majoria dels perceptors valencians que estan en eixe règim.
Quant a la resta de propostes plantejades en la Conferència, sobre l’eliminació de drets individuals, eco-esquemes i muntant destinat a l’ajuda bàsica a la renda, l’organització ja ha presentat els seus plantejaments inicials en els diversos documents remesos al Ministeri d’Agricultura i a la Conselleria d’Agricultura. En aquest àmbit, destaca que l’objectiu acordat pel Consell de destinar un 40% de la despesa PAC a qüestions ambientals i climàtiques condicionarà molt el que es puga dedicar a ajudes redistributives, a joves o al paquet d’ajudes sectorials associades a la producció, qüestió que LA UNIÓ considera fonamental en el futur Pla Estratègic.
Sobre l’assumpte de les xifres que el ministre Planas ha divulgat, LA UNIÓ es ratifica en la substancial retallada que pateix la PAC, del 10,2%, a la UE i en preus constants, ja que és el que ha aprovat l’Acord del Consell. “Si, com diu el ministre, eixa reducció no es trasllada a Espanya en termes reals seria una bona notícia” comenten, però l’organització estima que no serà així, ja que les quanties que han transcendit són en termes corrents i el matís no és menyspreable “perquè el que puja el cost de la vida és igual d’important per a tirar els comptes dels ingressos dels llauradors que per a decidir el que puja el Salari Mínim Interprofessional”, conclou.